GPS-gewijs dan wel volgens serendipiteit

Onderweg naar de Tsjechische hoofdstad namen we een willekeurige afrit naar een pittoresk ogend dorpje in de verte om ergens neer te strijken voor een geïmproviseerde picknick met een snee brood, wat kaas en een stuk fruit. Bleken we naast een prachtig kerkhof te zitten, waar de graven omgeven waren door kleurrijke struiken en bloemen. Er lagen heel veel “Rodina’s” begraven; wat vreemd dat er in een zelfde dorp zoveel mensen met dezelfde voornaam zijn!

Hoe verken je een grote, cultureel rijke stad het best?

Volg je de reeds uitgetekende routes zodat je haast zeker geen bezienswaardigheid zal missen, geen kilometers fout zal lopen, geen 4 keer hetzelfde historische gebouw zal kruisen, geen ettelijke malen in de verkeerde richting op de metro stapt? Stressarm, voetvriendelijk. Veel volk verzekerd.

Ik moet bekennen dat ik me een Praaggids aanschafte en heel wat zaken had uitgestippeld, gepland, opgelijst. Na enkele uren begon dat letterlijk te botsen telkens ik alweer halt hield om het boekje uit de rugzak te diepen, het stadsplan open te vouwen en te bestuderen en mijn reisgenoot – die bv. net naar de bovenzijde van een gebouw aan ’t turen was – tegen me aan stootte. Het drong tot me door dat we redelijk wat gemeenschappelijke ervaringen rateerden doordat ik voortdurend aan ‘t opzoeken en verifiëren was.

Op een bepaald moment geraakte ik totaal overstuur toen er een massa volk uit de tegenovergestelde richting bleef komen. We waren op weg naar dé toeristische trekpleister van Praag: de Karlův Most (Karelsbrug). Verstikkend, er was geen doorkomen aan. We strompelden met moeite zijwaarts een andere straat in. Ik hoefde ècht die brug niet van nabij gezien te hebben.

Je kan ook heel bewust de ‘verkeerde’ richting uitgaan en inzien dat dat juist tot wat boeiends en moois kan voeren. Het leidt tot de ontdekking van niet geijkte paden waar de toeristen nog niet over elkaar heen tuimelen. Het brengt je in achterafstraatjes en bij achterkanten van huizen en gebouwen met mensen en bomen en struiken en grassen die niet netjes sporen en toch erg de moeite waard zijn om te bezien. Het brengt je aan de dis met de locals die authentieke kost eten aan al even authentieke prijzen.

Wèg dus met die reisgids en op goed geluk straten kiezen, op trams springen, onze neus volgen.
Puur geluk, dat op-goed-geluk! Plots zie je zoveel meer, zoveel détails die je anders voorbij bent, al zoekend naar wat je thuis reeds had opgezocht.

waar mijn voeten me brengen (gec.)Je wordt ook lekker moe van al dat kuieren wat noopt tot halthouden in hypermooie cafés, in donkere kroegen, op terraszitjes en banken op pleintjes en in parken. Daar kan je dan eveneens overal vinden wat je niet zocht. Of een uurtje lezen terwijl je regelmatig opkijkt om voorbijgangers te observeren. Die zijn veelsoortig: de plaatselijke bevolking (pendelaars, joggers, overvolle boodschappenzakken zeulende Pragenaars…), de steeds zoekende toeristen met de gids in de hand, de reizigers die op tocht zijn en rondkijken, een groot aantal havelozen – dat ook. Mensen die schijnen te wonen in de parken, die er thuis lijken en op eender welk tijdstip al stevig in het aperitief gevlogen zijn, die elkaar kennen en banken bezet houden voor elkaar om er wat te eten of te slapen.

We gingen ook wel eens met een klein gevouwen tram- en metroplan in de hand wat gerichter op pad naar een museum, een stamkroeg-tip van een vriend, de terugweg naar het pension. En om met de wagen de stad weer uit te rijden richting Brussel stelden we de GPS opnieuw in.

Maar het leukste aan een citytrip is toch het verdwalen, het verloren lopen, het vinden wat je niet zoekt!

Af en toe probeer je je enkele woorden Tsjechisch eigen te maken om bijvoorbeeld je dankbaarheid uit te drukken aan iemand. Goeiendag, “dobrý den”. Dank u, “děkuju”. Dan leer je ten slotte dat “Rodina” ‘familie’ betekent.

Mattie

 

 

 

Eén gedachte over “GPS-gewijs dan wel volgens serendipiteit”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s