The end of the golden age

Hoe een kleine ontgoocheling een grote ontdekking werd :
Schiele, Klimt, Kubin et les autres…

Een uitgebreide citytrip naar Praag, wie zegt daar neen tegen? Bedoeling was, naast het ontdekken van al het moois dat de Tsjechische hoofdstad op het gebied van fin-de-siècle architectuur en pittoresk stedenbouwkundig erfgoed te bieden heeft, ons te laten leiden door instinct, dorstige kelen, hongerige magen en pijnlijke voeten. Goed plan!

Het enige wat vooraf zeker was – een bezoek aan het prentenkabinet van de Národni Galerie v Praze (de Praagse Nationale Galerie), leek eerst op een teleurstelling uit te lopen. De uitgebreide collectie grafiek was namelijk ontoegankelijk voor de duur van de tentoonstelling ‘The end of the golden age’. Daar ging ons plan om de 450.000 prenten eens serieus onder de loep te nemen! Enigszins beteuterd kochten we een ticket voor de expositie , niet goed wetend wat ons te wachten stond. De lift bracht ons naar de vierde verdieping van een gebouw waarvan de diverse plateau’s uitkijken op een gigantische centrale lichtput.

Was alles niet spierwit geschilderd, een mens had zich in Alcatraz gewaand! Die indruk werd nog versterkt door de aanwezige vrouwelijke suppoosten die stuk voor stuk ofwel onaangenaam keken, of het daadwerkelijk ook waren.

Over de tentoonstelling niets dan goeds, behalve dat de opstelling nogal bizar was en de toegang ertoe nogal weggestoken. Dat zal waarschijnlijk geheel aan ons liggen, maar de dienstdoende cipier wist ons, nadat we een rondje vruchteloos een verdieping hadden afgelopen, óók niet te vertellen waar de aangekondigde Klimts of Schieles te zien waren…

Ondertussen hadden we kunnen genieten van de prachtige architectuurtekeningen en even prachtig geaquarelleerde gevelontwerpen van de gebouwen die we daags voordien, langs de oevers van de Moldau of aan het Wenceslasplein, hadden kunnen bewonderen.

Er waren ook uit de kluiten gewassen maquettes te zien, maar die laat ik hier onvermeld wegens de schandalig vuile vitrinekasten, waar veel bezoekers een boodschap hadden achtergelaten in het vettig stof van de ruiten. Recht uit kelder of zolder en vergeten te poetsen, waarschijnlijk.

Ook was het wat vreemd motieven voor wandbekleding of textiel stevig uitvergroot en rechtstreeks op de wanden afgedrukt te zien.

Kubin - Zwerg-mit-Kerze
Alfred Kubin – Zwerg mit Kerze, 1901-1902

Hoogtepunt van het bezoek vormden uiteindelijk de tekeningen, schilderijen en grafiek van Egon Schiele, Gustav Klimt en Oskar Kokoschka, naast een hele reeks werken van de hier minder bekende kunstenaars, waaronder Bohemer Alfred Kubin (1877-1959). De drie eersten hadden wij ooit al uitgebreid kunnen bewonderen tijdens Europalia Oostenrijk in 1987 en komen trouwens  in het najaar nog aan bod in Bozar.

Kubin, daarentegen was een herontdekking en het was een zeer plezierige kennismaking met klein maar fijn teken- en graveerwerk van wat toch wel een voorloper van het surrealisme mag genoemd worden. De jonge Kubin kende een tragische jeugd met seksuele en andere trauma’s die zijn later oeuvre blijvend zouden beïnvloeden. Dat oeuvre zou wrang en donker zijn, maar niet gespeend van fantasie en ironie. Hij illustreerde ook boeken, waaronder zijn eigen ‘Die Andere Seite’, die invloed zou hebben op onder andere Franz Kafka’s ‘Het Slot’. Door de nazi’s beschouwd als Entartete Kunstler, maar, waarschijnlijk door zijn teruggetrokken leven  (hij woonde van 1906 tot zijn dood op een kasteeltje nabij Linz) werd hij verder ongemoeid gelaten.

Kubin - Der beste Arzt (kl)
Alfred Kubin – Der beste Arzt, 1901

De getoonde werken, voornamelijk boekillustraties in potlood, krijt en inkt, vragen om een geconcentreerde blik. Zij zetten aan tot mijmeren en vormen aldus een zeer geschikt eindpunt van deze uiteindelijk onverwacht boeiende tentoonstelling.

Yves

Tot 15/07/2018
Nationale Galerie
Praag, Tsjechië

 

 

 

Eén gedachte over “The end of the golden age”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s