De grote leegte

tom_poelmans_zelfhero (1)
Tom Poelmans – Zelfhero

Een schilder die van zichzelf stelt dat hij ‘opereert in een soort picturaal niemandsland’. Dat is om problemen vràgen bij steller dezes…
Het zou onvriendelijk zijn op te merken dat deze omschrijving perfect past bij het getoonde, beter alleszins dan ‘Inside Tom’ zoals de expo eigenlijk heet. Of het zou moeten zijn dat daar ook een grote leegte heerst.
Een tweeluik kan je de presentatie bezwaarlijk noemen, maar feit is dat de twee zalen twee facetten tonen van een mij totnogtoe onopgemerkt gebleven artiest. Tom Poelmans genoot zijn opleiding aan de Antwerpse academie en heeft nochtans nogal wat tentoonstellingen op zijn conto.
De eerste (grote) zaal had eigenlijk pas als laatste moeten bezocht worden, werd door de vriendelijke aangestelde verteld, zij het wat laat.
Ik vrees trouwens dat ik in dat geval niet zover was geraakt. Het leven is te kort om naar intellectualistische neuspeuterij te staren. Na een zaaltje met vijftien stuk voor stuk vervelende werken – het leken wel parodieën op andere kunstenaars – zou ik het waarschijnlijk allang voor bekeken (!) hebben gehouden.
Maar we begonnen dus bij die Grote Zaal met Tien Grote Werken. En Grote Werken zijn het!  In een picturaal niemandsland inderdaad. Het onvermogen om iets interessants op doek neer te zetten is hier schrijnend. Wat een verspilling aan materiaal!

Yves

Tom Poelmans
Inside Tom
Cultuurcentrum de Garage
Onder den Toren 12A
Mechelen
tot 27 mei 2018
do-zo  13-18u

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s